Startsida

Våra katter

Brittisk Korthår

Planer

Kattungar

Show

Till minne

Kontakt

Länkar

Gästbok

 
 

 

Rasbeskrivning

"Nallebjörnen"

Brittiskt korthår

Britten är en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdigutvecklad först vid 3-4 års ålder. Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

Kropp och huvud

Först syns ett runt och bett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna som ger det nallebjörnsliknande utseendet, sedan små, lätt rundade ögon som sitter brett isär. Kroppen är knubbig med korta och kraftiga ben vilka avlutas med fasta och runda tassar som den tar sig lekfullt och nyfiket fram på. Avslutningsvis en kort och tjock svans med lätt rundad svanstipp.

Ögon

Hos de flesta färgvarianterna ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad. Till undantagen hör de silver och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon och colourpointbritterna, "de siamesmaskade" med sina blå ögon.

Päls

Den korta, täta, plyschliknande pälsen finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré (randig), tabby (marmorerad) eller spotted (prickig). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade. Nyligen har även colourpointbritter blivit godkända i olika maskfärger.

Temperament

Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt. Den är godmodig och lättskött. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. En lättskött och godmodig katt som visar stor tillgivenhet mot de sina.För mer info se http://www.brittringen.se/

 

 

 

 

 

 

 

© Kentuckygårdens 2010